Gauke&Marijke 1

Onze Kerst- en Nieuwjaarskaarten

Vanaf de eerste jaarwisseling nadat wij, Gauke en Marijke, bij elkaar waren (2001-2002), zijn we begonnen eigen kerst- en nieuwjaarskaarten te maken.
In eerste instantie deden we dat om ons bij elkaars "achterban" te introduceren, daarna is het uitgegroeid tot een traditie.

Eerst maakten we alleen een geprinte versie, maar vanwege de vele mensen die in aanmerking kwamen, zijn we een deel per e-mail gaan versturen.
De e-mail kaart had wel een voordeel: die was in kleur, de geprinte was in grijstinten. Alleen de kaarten van 2009 en vanaf 2012 zijn in kleur geprint.

De teksten hebben we steeds zelf geschreven, op de kaart van 2007 na. Daar hebben we een versregel van Ede Staal gebruikt.

We hebben steeds eigen afbeeldingen gebruikt: eigen foto´s of eigen bewerkingen van bestaand materiaal.
De foto van 2002 is gemaakt door Edith Stoel, bij de opening door Gauke van haar tentoonstelling in het CBK-Emmen met dit gedicht.
Voor de kaart van 2010 zijn twee foto´s van internet geplukt en bewerkt - de digitale versie is in kleur en heeft één hemelsblauwe lucht meegekregen, de geprinte versie maakt een getekende indruk. Helaas is de al-Nuri-moskee in Mosul, inclusief de minaret, in 2017 verwoest door IS.

Ook voor de kaart van 2014 is een foto vanaf internet door ons bewerkt.
We hebben voor 2015 kaarten gekocht bij Amnesty International, en voor de digitale versie hebben we een cartoon uit het AD gebruikt.
Voor 2016 en 2017 verstuurden we geen kaarten per post. Marijke maakte voor 2016 een mooie foto van het centrum van Emmen met volle maan, die voor 2017 is door Gauke gemaakt vanuit ons slaapkamerraam.
Vanaf 2018 hebben we een beperkt aantal kaarten per post verstuurd; foto's voor die jaren zijn alle gemaakt in Wildlands. Voor de kaart van 2021 hebben we foto's gekozen van onze uitstapjes in het noorden, en voor 2022 enkele foto's waaraan we bijzondere herinneringen hebben.