Edith Stoel Gauke Zijlstra Hetty Steijger Jan de Wilde  
Home
Galerie
Actueel
Contact en Links

Z o e k t o c h t

Een project waarin kunstenaars van verschillende disciplines elkaar vonden, en gezamenlijk een zoektocht ondernamen. De oorsprong was een eenvoudig idee, ontstaan uit een eerdere samenwerking van Edith Stoel (beeldend kunstenaar) en Gauke Zijlstra (dichter). Er kwamen en gingen een paar mensen. Toen Hetty Steijger (beeldend kunstenaar) en Jan de Wilde (musicus, fotograaf en beeldend kunstenaar) gingen meedoen, bleek er een stabiele, elkaar inspirerende groep te zijn ontstaan. Een groep die, ook door tegenslagen heen, elkaar vasthield.
De zoektocht van dit viertal leverde het materiaal op voor een expositie en performances. Een deel daarvan kunt u op deze website of in een boek zien afgebeeld.
Ook de thema´s die de revue passeerden waren een zoektocht, zodat het uiteindelijke thema de zoektocht zelf bleek te zijn. Deze zoektocht was interessant, omdat je al zoekende steeds weer iets vindt om naar te zoeken. Blijft de vraag of de zoektocht ooit afgelopen is.

Het grootste deel van de schilderijen en prenten is op een unieke manier tot stand gekomen. Jan en Gauke oefenden en experimenteerden, in het atelier, met de combinatie van geïmproviseerde muziek en gedichten. Edith en Hetty lieten zich daar door inspireren bij het maken van prenten en schilderijen. Ze werkten beurtelings aan hetzelfde kunstwerk, tot beide tevreden waren over het resultaat.
Op een aantal kunstwerken is de bijbehorende tekst (of fragment) aangebracht. Helaas is het niet goed mogelijk om ook de muziek op deze wijze aan te brengen. Temeer omdat de meeste muziek van Jan geïmproviseerd is, en dus elke keer anders. Dat kan worden gecompenseerd door een aantal stukken vanaf een nog te verschijnen DVD te beluisteren.